середа, 22 листопада 2017 р.

Екскурсія в Історико-краєзнавчий музей м. Винник

16 листопада учні 5 та 6 класу Підберізцівського НВК відвідали КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей», що знаходиться в місті Винники. Розглянули експозиції музею.
Одна із експозицій – археологічна – відображає історію міста та його околиць від найдавніших часів. Тут представлені речі побуту, кераміка, жіночі прикраси тощо. Цікавою була розповідь екскурсовода. За експонатами учні переходили від однієї до іншої доби (від кам’яної до бронзової) . Бачили, як змінюється й удосконалюється побут людини. Відчули, якою була важкою праця, коли самі спробували перетирати зерна на борошно.
В експозиційному відділі «Історія Винник та видатні люди» бачили представлені оригінали та фотокопії стародавніх документів, які засвідчують походження, розвиток міста та краю. Тут представлені й стародруки ХVII XIX ст., різьба по дереву, експонуються речі зі старого Винниківського замку, тютюнової фабрики. Цікавими були легенди про річку Маруньку та про скелю, розказані екскурсоводом. Велике враження справила на учнів розповідь про замок, його підземні ходи.
В іншому залі експонуються особисті речі відомих людей, що народились, чи проживали у місті. Тут представлені деякі роботи І. Банах-Твердохліб. Привернули велику увагу особисті речі відомої оперної співачки О. Любич-Парахоняк та міністрів УНР І. Липи та І. Огієнка.
 У відділі історії побуту та культури етнічних українців Надсяння, Холмщини, Лемківщини та Підляшшя, що діє при музеї, відвідали виставку – «Дари у світ Вальхали». Ознайомились із новими сенсаційними археологічними знахідками – новими поховальними пам’ятками германців, випадково виявленими на території Сокальського району, що на Львівщині. Це частини мечів, наконечники списів, унікальні казани, прикрашені головами воїнів (відомі лише три в Європі), римське скло, кахлі, амфори тощо. Це свідчить про поховання багатої людини.
Відвідали пам’ятник Івану Огієнку(1882 – 1972)– політичному, громадському церковному діячу, мовознавцю, лексикографу, педагогу. І. Огієнко був міністром освіти УНР, членом Київського товариства старожитностей і мистецтв, дійсним членом Наукововго товариства імені Шевченка, першим ректором Камянець-Подільського державного університету.
В1922 – 1924 рр. проживав у Винниках. Ці роки відзначені кількома працями – підготував і видав «Український стилістичний словник», вийшла у його перекладі з грецької на українську «Літургія Св. Іоанна Златоуста». Працював над перекладом «Нового Заповіту».
Л.Л. Мельник – класний керівник 6 класу ,

 М. Р. Штойко – кл. керівник 5 класу

Немає коментарів:

Дописати коментар