неділя, 3 грудня 2017 р.

Мудрець в українській свиті (до 295 річниці з дня народження Г.С.Сковороди)


За вікном уже зима, ще залишився лежати де-не-де сніг. А в актовому залі Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів тепло і привітно, ніби золота осінь завітала сюди.  Чому саме осінь? Бо вона щира і розумна, щедра і багата. І свято-зустріч, яке відбувалося 29 листопада у школі, було приурочене людині з великим серцем, багатою душею – українському філософу Григорію Савичу Сковороді. Учні 10 класу виступили із літературною композицією «Філософ в українській свиті». Та найбільше враження залишила у серцях дітей розповідь професора філософії, поета, філолога, науковця, а ще капітана ІІ рангу Васяновича Григорія Петровича. Він звернувся до дітей словами Сковороди: «Відчуваю рай серця, що вас бачу, що маю радість спілкуватися з вами». Науковець зумів вдало поєднати виступ школярів і свої дослідження, доповнивши знання учнів цікавими фактами із життя Григорія Савича Сковороди; розкрив ширше образ філософа-мудреця, доповнивши біографічні дані мало відомими фактами.
Та яке було здивування для всіх, коли професор заспівав п’ять пісень (знає всі тридцять) великого філософа. З великим зацікавленням слухали учні спів і розуміли: велика ж сила поетичних творів мандрівного філософа Григорія Сковороди.
Коли завуч нашої школи Гладка Галина Михайлівна запросила на зустріч професора філософії Васяновича Г.П., подумалось, а чи зуміє він достукатись до дитячих сердець, донести філософські погляди Григорія Савича Сковороди. Та уже з першої хвилини виступу було зрозуміло: перед нами високо освічена людина, яка вміє зачарувати аудиторію слухачів своїм словом. 
Ніжно і легко лилася розповідь про українського філософа, байкаря, поета, і настільки була вона лаконічною, що байдужим до творчості Григорія Сковороди,  не залишився ніхто. У серцях дітей він постав людиною, яка найбільше цінувала свободу, людиною, що любила своїх учнів і тих, хто був близький йому по духу. Кожен присутній у залі зрозумів: байки Сковороди і його пісні надзвичайно актуальні й сьогодні.

Педагог-організатор  Підберізцівського НВК Довгошия Н.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар