четвер, 1 червня 2017 р.

Літературні читання у Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів


Літературні читання у Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів

(Марія Остромира «У досвітню годину», «У вирій»)

Дізнатися історію рідного села, краю ми можемо із дослідницьких праць. Та нашим учням села Підберізці надзвичайно пощастило. Доля подарувала їм два художні твори про село Підберізці: «У вирій» та «У досвітню годину».

Мета, яку ставили учні, проводячи літературні читання 1 червня в кімнаті-музеї «Світлиця» Підберізцівського НВК: дізнатися, як жила молодь нашого села на початку століття, що їх тривожило, про що думали, як проводили своє дозвілля. Наше село у той час було надзвичайно освічене: з кожної хати хоч би одна дитина вчилася у Львові. Учні зрозуміли, яку велику роль відігравала у житті підберізчан хата – читальня, як боролася громада з діяльністю читальні Качковського.

Цікаво жила тоді молодь: на канікулах ставили вистави «Наталка Полтавка» Котляревського, «За двома зайцями» Старицького. Був створений духовий оркестр ( інструменти збереглися до сьогоднішнього дня).  

Великий  патріотизм був притаманний моїм односельчанам – воїнам січового стрілецтва. Іван Балтро, Ганна Ратич, Іван Дмитерко увійшли в історію нашого села як національно ідейна молодь.

Про все це дізналися учні під час літературних читань творів Марії Остромири. Поряд з постаттю вчителя були прочитані найважливіші епізоди з творів Марії Остромири «У вирій» та «У досвітню годину».

                              Вчитель української мови і літератури Музика О.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар